Skal du have nye dæk til din bil

ER DET TID TIL NYE DÆK?

 

Dit valg af dæk har en betydning for din brændstoføkonomi, sikkerheden og den støj dine dæk laver, når du kører på vejene. Derfor er der kommet en EU mærkningen af dæk, som gør det nemmere for dig som kunde at vurdere, hvilket dæk du ønsker at benytte ud fra 3 kriterier: Brændstoføkonomi, bremselængde og støj.

 

Energimærkning som vi kender den fra køleskabe

I dag skal der være en EU mærkning på alle nye dæk. Mærkningen minder lidt om energimærkningen fra køleskabe, og gør det nemmere for dig at vælge dæk. Mærkningen har til formål at gøre det mere overskueligt for dig at se dækkets egenskaber indenfor brændstoføkonomi, vejgreb og støj.

 

Bedre Brændstoføkonomi

Reduktion af brændstofforbruget er, udover en økonomisk besparelse, ensbetydende med mindre udslip af CO2.

Grunden er, at rullemodstanden er mindre på nogle dæk i forhold til andre, og det har indflydelse på brændstofforbruget.

Du kan spare op til 7,5 % på din brændstoføkonomi, hvis du vælger et dæk i kategori A i stedet for kategori G. Kører du mange kilometer i løbet af et år, kan der altså være mange penge at spare på brændstof. Det er derfor en god idé at tjekke EU mærkningen, inden du køber dæk.

 

Få bedre vejgreb i vådt føre

Vejgreb på våd vej er en afgørende faktor for sikkerheden, og indikerer dækkenes evne til at standse bilen hurtigt på våde veje og kan forklares med bremselængder. Forskellen imellem hver kategori svarer til en bremselængde på mellem en og to billængder (eller mellem 3 og 6 meter), når der bremses ved en hastighed på 80 km/time.

En bil i kategori A bremser altså meget hurtigere end en bil i kategori F. En bil i kategori A bremser 18 m. før en bil med dæk i kategori F. Det betyder meget, når du færdes i trafikken, og det er altså en vigtig faktor for din sikkerhed, når du vælger dæk.

Støj

 

Her er der tale om støjniveauet fra dækkene udenfor kabinen, der måles i decibel. Jo flere sorte rammer der er fyldt ud på mærkatet, jo mere støjer dækkene. EU lovgiver om, hvor meget biler må støje, fordi det har indflydelse på menneskers sundhed, og da antallet af biler på vejene er stigende, betyder det også at støjniveauet stiger. Derfor er det også en god idé at kigge på dækkenes støjniveau.

 

3 lydbølger: Et dæk med 3 lydbølger har det højeste støjniveau, og de lever ikke op til de kendte grænseværdier, der er for støj i fremtiden.

 

2 lydbølger: Et dæk hvor støjniveauet ligger på eller under de kendte grænseværdier, der er for støj i fremtiden.

 

1 lydbølge: Et dæk hvor støjniveauet er mere end 3 dB under de kendte grænseværdier, der er for støj i fremtiden. Det er altså det mest lydsvage dæk.

VI GIVER DIG GODE RÅD MED PÅ VEJEN

 

Er du i tvivl om, hvilket dæk du skal vælge, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi kan vejlede dig i hvilket dæk, der passer til dit kørselsbehov.