Har du det rigtige lys på din bil

UNDGÅ ULYKKER – HAV DET RIGTIGE LYS PÅ DIN BIL

 

De fleste trafikulykker sker om natten, og derfor er det vigtigt, at du har det korrekte lys på din bil. Manglende lys gør det sværere at se evt. forhindringer på vejen, men det gør dig også døsig, hvis du skal ud og køre langt. Det betyder i bund og grund, at dårligt lys øger risikoen for uheld på vejene.

 

Lyset er en del af bilens sikkerhedsudstyr og bør derfor vedligeholdes for din egen sikkerhed.

 

Har du spørgsmål, eller har du brug for nye pærer til din bil så kontakt os– vi hjælper dig gerne.

HVORFOR SKAL BEGGE DINE FORLYGTER SKIFTES, HVIS DEN ENE SPRÆNGER?

 

Det er fordi, de ofte springer med korte mellemrum, så derfor det er sikrere at skifte begge på samme tid.

 

Glødetråden på ældre pærer springer nemmere.

Ældre pærer lyser mindre op med alderen og mindsker sigtbarheden.

 

Det er hurtigere, nemmere og billigere at få skiftet begge pærer på én gang i stedet for at skulle på værksted 2 gange.

Original kvalitet betyder den samme kvalitet, som din bil er "født" med.

UNDGÅ BØDER - HAV LYS I LYGTERNE?

 

Herhjemme skal vi køre med nærlys/kørelys hele døgnet dvs. lys i forlygterne. Baglygterne skal være tændt i det der kaldes lygtetændingstid, som er fra solen går ned til den står op igen, og når der er usigtbart. Det betyder når det f.eks. regner, sner eller er tåget.

 

Vær også opmærksom på, at det koster 1.000 kr. i bøde, hvis du glemmer at tænde baglygterne.

 

NYE REGLER OM BAGLYS

 

Ændrede regler betyder, at dit baglys skal tænde automatisk på nye biler!

Det gælder biler, der er typegodkendt efter 30. juli 2016 og ikke for biler, der allerede kører på de danske veje.

 

I de sidste par år har nye biler ikke haft baglys, der tænder automatisk. Det har betydet, at du kunne få en bøde på 1.000 kr., hvis du glemte at tænde nærlyset. Endnu vigtigere er dog, at du kunne være svær at se i trafikken.

 

ISÆR MICROBILER, HAR IKKE HAFT AUTOMATISK BAGLYS.

 

Fra d. 30. juli blev reglerne dog ændret, så alle nye bilmodeller, der typegodkendes af EU, skal have fuldt lys.

Har du en bil, hvor baglyset ikke tænder automatisk, anbefaler vi, at du får installeret en lyssensor.

 

En lyssensor mindsker risikoen for, at du glemmer at tænde nærlyset og derfor får en bøde.

 

Kontakt din lokale AutoPartner for en pris på montering af lyssensor.

 

HVORFOR SKAL PÆRERNE SKIFTES PARVIST?

 

Det er fordi pærerne på biler ofte springer med korte mellemrum. Derfor kan du ligeså godt få dem begge skiftet, når de er på værkstedet.

FAQ OM LYS

 

ER DER KVALITETSFORSKEL PÅ PÆRER?

 

Hvis du køber en pære, der er af original kvalitet dvs. af samme kvalitet, som din bil er ”født” med, så er du sikker på at kvaliteten er høj. Philips leverer nemlig pærer til alle bilmærker, der er på markedet.

Pærer af uoriginal kvalitet er oftest ikke i samme høje kvalitet, hvilket betyder at du ikke kan være sikker på at dine lygter oplyser vejen jf. standarderne. Så det der er sparet på den korte bane er ikke tjent på den lange bane.

 

HVORFOR SVIGTER LYSET I MIN BIL OFTE?

 

Hvis du oplever, at lyset på din bil svigter, kan det skyldes overspænding. Nogle bilmærker er mere udsatte end andre, når det gælder overspænding. Overspænding gør, at pæren bliver overbelastet og er med til at forkorte pærens levetid. Kører din bil med overspænding, er det en god idé at køre på værksted.

 

BLIVER DU BLÆNDET AF DE MODKØRENDE BILER?

 

Så kan det være fordi, forlygterne er monteret eller justeret forkert på den modkørende bil. På et værksted kan du få justeret lygterne, så de ikke blænder dine medtrafikanter.

Derudover kan xenonpærer virke mere blændende end halogenpærer, fordi mængden af lys, der udsendes fra en xenonpære, er mere end det dobbelte af det lys, der kommer fra halogenpærer. Er lygterne korrekt justeret, virker en xenonpære mindre blændende.

FORSKELLEN PÅ HALOGEN OG XENON?

 

Halogen og Xenon er to af de mest almindelige typer pærer, men xenon er meget forskellig fra halogenlys.

Halogenpærer er en glødetråd, som er lukket inde i et glaskabinet. Xenon er en pære, hvor der er xenon gas inde i glaskabinettet, hvor lysbuen bliver dannet mellem to elektroder. Xenon gassen sammen med lysbuen får lyset til at brænde kraftigere. Xenon pærer holder op til 3.000 timer, hvor halogen H7 holder op til 550 timer og Xenon giver et lys, der er lidt mere klart hvidt i farven, hvorimod halogen giver et mere varmt og gulligt lys.

 

KAN JEG SÆTTE XENONPÆRER I MIN BIL MED HALOGENPÆRER?

 

Har du i dag en bil med halogen, kan du desværre ikke sætte xenonpærer i, da fatningerne ikke er ens. Samtidig kan det elektriske system i bilen heller ikke klare ændringen.

Det er rigtigt, at man kan få xenonsæt, så man kan skifte fra halogen- til xenonpærer, men de er ulovlige. Sættene tager heller ikke hensyn til, at lyset skal lande samme sted som ved halogenpærer, hvilket betyder at du vil blænde dine medtrafikanter.

 

HVORFOR LYSER MINE XENON FORLYGTER MERE HVID END ANDRES?

 

Som tiden går bliver lyset fra en xenonpære mere blåt. Hvis lyset begynder at få en lilla/pink tone, betyder det, at pæren nærmer sig enden af sin levetid.